180 de ani de la nasterea pictorului Nicoale Grigorescu

In 15 mai 2018 s-au implinit 180 ani de la naşterea pictorului Nicolae Grigorescu, fondatorul picturii române moderne. Artistul s-a născut în satul Pitaru, Dâmboviţa, iar după moartea tatălui său s-a mutat în Bucureşti, devenind ucenicul pictorului Anton Chladek, alături de care a lucrat icoane pentru biserici.

Se vede treaba că zugrăvitura era în neamul nostru, că mult îmi mai plăceau şi mie icoanele când eram mic. Pentru mine, sfinţii erau vii: stam cu sfială înaintea lor şi eram încredinţat că şi ei se uită la mine, mă aşteptam să-i aud vorbind, să-i văd mişcându-se, ridicând mâna să mă binecuvânteze.

Cariera sa de pictor a debutat cu executarea unor copii după exponatele muzeului Luvru şi a continuat cu activitatea sa de pictor de front, în timpul războiului de independenţă.

Repetiţie-n artă? Vai de cel care, privind un lucru frumos, deci viu, căci toate lucrurile frumoase sunt vii, privindu-l numai o dată şi numai dintr-un punct de vedere, crede că l-a văzut destul! Nici o floare nu e o „repetiţie”. Nici o undă de lumină. De milioane de ani, de când trimite soarele raze pe pământul nostru, n-au venit două la fel.”

Moştenirea sa artistică pune accent pe specificul românesc, cu toate că pictorul a fost influenţat de curentul picturii franceze. Nicolae Grigorescu a zugrăvit ca nimeni altul scene din satul românesc („Fete lucrând la poartă”, „Car cu boi”), portrete de ţărani („Ţărancă cu maramă”, „Fata cu ulciorul” sau „Cioban”), precum şi ipostaze de luptă („Atacul de la Smardan”, „Roşior călare).

Fete lucrând la poartă

Unde nu te mai mişcă, lasă paleta jos: lucrul tău, fiind numai sinceritate, va creşte şi se va desăvârşi în sufletul celorlalţi. Va trăi. Altfel, vrând să-l isprăveşti, îl omori.

Sentimentul colorează, nu pensula. Poţi colora c-o bucăţică de cărbune, şi toate tuburile din lume nu-ţi dau albastrul unei flori de inişor dacă nu-l ai în suflet.

În urmă cu patru ani, unul dintre tabloruile „Car cu boi” de Nicolae Grigorescu a fost scos la licitaţie de casa Bonhams, la New York. Lucrarea a fost evaluată la 100.000 – 150.000 de dolari. Lucrările marelui artist pot fi admirate şi în cadrul expoziţiilor Muzeului Naţional de Artă din Bucureşti.

Comments

Leave a Reply

Your email address will not be published. Name and email are required