Despre certificatul energetic, pe scurt

Fie ca va situati in postura administratorului / proprietarului unei cladiri ori ca sunteti dornic de achizitionarea / inchirierea unui oarecare imobil, certificatul energetic reprezinta unul dintre actele pe care este obligatoriu sa le aveti in atentie inainte de finalizarea unei tranzactii.

Legislatia care va obliga la detinerea unui astfel de certificat energetic este in vigoare din anul 2013, ea aplicandu-se tuturor acelora care vor ca sa cumpere, sa vanda ori sa inchirieze temporar un imobil.

Ce este certificatul de performanta energetica?

Un certificat de performanta energetica este un act tehnic, oficial, ce atesta performanta reala energetica a unui imobil si il incadreaza intr-o anumita clasa de performanta energetica. Clasele sunt notate de la A, reprezentand acele imobile care au cel mai mic consum de energie si merg pana la clasa G – care are cel mai ridicat consum specific de energie.

Acest document este valabil timp de 10 ani si se elibereaza de catre o echipa de auditori energetici. Intreg procesul de obtinere a certificatului energetic este unul si foarte simplu, si foarte rapid. Proprietarul imobilului are sarcina de contactare a unei echipe de auditori autorizati, alaturi de care face o vizita la fata locului si va pregati un dosar cu documentele informative referitoare la constructia ce trebuie evaluata. Lista documentelor obligatorii pentru a intocmi dosarul poate fi gasita la adresa: www.certificat-energetic.net, tot acolo gasind si informatiile necesare privind certificatul energetic, auditul energetic si termografia in constructii.

Pe baza tuturor informatiilor prelevate de la locul in discutie de catre auditori si a actelor pe care proprietarul e obligat sa le asigure, certificatul de performanta energetica va fi emis in maximum 24 de ore, cand va fi pus si la dispozitia solicitantului.

Ca potential proprietar ori chirias, dumneavoastră sunteti astfel informat asupra nivelului performantei energetice al imobilului, afland astfel despre: consumul de caldura si apa calda, sistemul de iluminare, precum si despre eficienta energetica a spatiului cae v-a starnit interesul. Certificatul energetic va contine si o lista cu recomandarile specifice pentru a imbunatati performanta energetica.

Comments

Leave a Reply

Your email address will not be published. Name and email are required