Greutatea ideala vs greutate normala

Toate ne dorim sa ajungem la greutatea ideala; unii dintre noi insa reusesc sa o atinga si sa o mentina fara eforturi deosebite, altii trebuie sa lupte pentru ea, iar alte persoane doar viseaza ca la un moment dat vor reusi sa slabeasca.Faci parte din categoria celor care viseaza sa atinga greutatea ideala? Citeste in continuare sfaturi despre dieta, calorii, sport, produse de slabit.

Greutatea normala si cum se calculeaza ea

Ei bine, trebuie sa stii ca fiecare are propria greutate ideala: o persoana care practica alpinismul utilitar (adica se urca pe cladiri pentru a monta panouri publicitare, de exemplu) va trebui sa aiba si sa mentina o greutate mai mica decat o alta, a carei meserie presupune ridicatul si caratul. De asemenea, propriile standarde pot fi diferite: unor barbati si femei le plac formele, alte persoane doresc sa ajunga foarte slabe. Indiferent de greutatea la care ne dorim sa ajungem, este necesar sa avem un reper. Acest reper trebuie sa fie greutatea normala.

Aceasta este calculata in functie de diverse formule, dintre care cea mai simpla este cea in care scadem 100 din numarul de centimetri. De exemplu, o doamna de 1.60 are, conform acestei formule, greutatea normala de 60 de kilograme. Formula aceasta e considerata in zilele noastre insa simplista: nu tine cont de sex, de varsta sau osatura. Practic, nu tine cont de faptul ca fiecare dintre noi este diferit. Si atunci s-a simtit nevoia nu a unei cifre-reper pentru greutate, ci a unui interval, aparand indicele de masa corporala, folosit in acest moment de medici ca interval de referinta pentru greutatea unui pacient.

Indicele de masa corporala

Indicele de masa corporala, cunoscut si sub numele de IMC, este calculat ca raportul dintre numarul de kilograme si patratul inaltimii (de exemplu, in cazul greutati de 60 de kilograme si unei inaltimi de 1.60 de metri, indicele de masa corporala va fi 60/1.6*1.6, adica 23.43).
Exista anumite intervale in care incadram greutatea in functie de acest indice, si anume:

  • Un IMC sub 20 indica o greutate prea mica;
  • Un IMC intre 20 si 25 indica o greutate normala;
  • IMC intre 25 si 30 indica supraponderalitate;
  • IMC peste 30 indica obezitate, cu diverse stadii.

Greutatea ideala si atingerea ei

Am vazut cum trebuie sa calculam greutatea normala: in functie de ea si de ceea ce ne dorim noi, vom stabili propria greutatea noastra ideala, cea spre care ar trebui sa tindem atunci cand tinem un regim de slabit.

E bine sa aveti obiective realiste! Pentru o persoana care se incadreaza, de exemplu, la obezitate, cel mai bine este sa vizeze atingerea limitei de sus a normalului, sau chiar un IMC mai mic de 27, care e considerat supraponderalitate usoara si fara riscuri pentru sanatate.

Comments

Leave a Reply

Your email address will not be published. Name and email are required